2022 hivatalosan is az üveg éve lesz. Az ENSZ idén májusban elfogadta az indítványt, így 2022 az Üveg Nemzetközi Éve lesz (IYoG2022).

 

Jövőre az üveg jelenlegi és jövőbeli társadalmunkban betöltött létfontosságú szerepét ünnepeljük. 2022 hangsúlyozni fogja ennek, a számunkra is fontos, sokszor észrevehetetlen anyagnak a technológiai, tudományos és gazdasági jelentőségét. Hiszen sok technológia és ipari terület számára mi biztosítjuk a legfontosabb és „láthatatlan”, de inkább nagyon is átlátszó alapanyagot. Megalapozzuk és elősegítjük a fenntarthatóbb társadalmak fejlődését, melyek megfelelnek a globalizáció kihívásainak. Az üveg a művészetben is fontos szerepet tölt be, nem beszélve arról, hogy történelme szerves része magának az emberiség történelmének.

Mi is arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk a fenntartható fejlődéshez. A lehető legfejlettebb technológia segítségével folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozunk, hogy ügyfeleink megláthassák, ami lehetséges. E cél elérésére érdekében nem csak síküvegből, hanem bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket is gyártunk. Építőiparban használt üvegeink kialakítása olyan, hogy több természetes nappali fényt engedjenek be a belső térbe. Ennek köszönhetően nem kell állandóan a lámpát égetni, sok energiát spórolhat meg az, aki az általunk gyártott üvegeket választja.

Az üvegnek természetesen azon kívül, hogy remekül beengedi a fényt otthonunkba, rengeteg más olyan felhasználási területe van, amelyre talán nem is gondolunk, hogy mennyire fontos részét képezi életünknek. Az üveg nélkül nem lenne a világ azon a fejlett szinten, mint ma, így valóban itt volt az ideje, hogy egy kis figyelmet kapjon ez a sokszínű anyag.

 

Pár példa arra, hogy milyen kulturális és tudományos előrelépéseket tett lehetővé az üveg:

 

  • Az üveg az információ fő vezetője – az optikai szálak globális kommunikációs forradalmat idéztek elő; az internet gerincét adják.
  • Vegyszereknek ellenálló tároló – sok életmentő gyógyszer, oltás tárolását teszi lehetővé.
  • Az egészségügyi ellátás fejlesztése – a bioüveg használható csontpótlásra, testünk természetes védelmének stimulálásával a sebek gyógyítására, szövetek regenerálódásának segítésére, hallási, valamint fogászati problémák megoldására.
  • Tiszta energia – a napelemek és a szélturbina lapátok részeként az üveg segíti a tiszta energia termelését, így hozzájárul az az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.
  • Az univerzum megértése – a James Webb űrtávcső tanulmányozni tudja a nagy robbanás utáni első pillanatokat, ezzel segít többet megtudnunk az univerzumról.

Pin It on Pinterest

Share This