Egy épület, ahol naphővédő üvegek segítenek az építészeknek abban, hogy szabadon játszhassanak a színekkel és a tükröződésekkel.

A BNL-BNP Paribas központi épületét, a korábbi 5+1AA olasz építész cég tervezte, Alfonso Femia és Gianluca Peluffo építészek vezetésével. (Az építészek 2017 óta közös megegyezés alapján külön utakon járnak.) Az épület délibábszerű külsejét az ötletes strukturális üvegezésnek köszönheti, amely minden oldalról visszatükrözi környezetét, így az időjárástól és napszaktól függően változik a homlokzat megjelenése.

Mindemellett az épület remek példája annak is, hogyan lehet az innovatív építészeti dizájnt az épületben dolgozó emberek optimális kényelmével és jó közérzetével egyensúlyba hozni. A római Tiburtina vasútállomás mellett található 12 emeletes épület (4 további földalatti szinttel) szerves részét képezi az őt körülvevő városi környezetnek. Több mint 3000 munkahely, egy képzési központ, auditórium, étterem, garázs, edzőterem, óvoda és panorámás terasz számára biztosít teret. A strukturális üvegezéshez, a Guardian Glass szállította a szükséges üveget, a SunGuard® naphővédő termékcsaládjukból – SunGuard Solar Silver 10, SunGuard Solar Silver 20, SunGuard Solar Neutral 67, SunGuard HP 35/26, SunGuard HP 43/3. Az 5-ből 4 ezüstös megjelenést biztosít, egy pedig színsemlegesebb hatást kelt. Ezek a bevonatos üvegtermékek, olyan különböző fényáteresztést és külső tükröződést nyújtanak, amelyek feltétlen szükségesek voltak az építész elképzelésének megvalósításához.

A BNL-BNP Paribas Bankközpont épülete Rómában

Fotó: Luc Boegly

Alfonso Femia, aki alapító partner, elnök-vezérigazgató és projektvezető volt az 5+1AA építészeti irodánál így nyilatkozott az épületről:

„A homlokzaton lévő üveg, dinamikus, tükröződő színeivel kapcsolatot teremt a környezetével és Róma fényeivel. Az üveg folyton megújuló, egyedi fényeket, színeket és áttetszőséget biztosít éjjel-nappal.”

A BNL-BNP Paribas épülete, az üvegezésnek köszönhetően, egy káprázatos remekművé alakul,

melynek megjelenése együtt változik a napszakokkal és a csillogó városi fényekkel. Ugyanakkor, hozzájárul a lélegzetelállító római látképhez. Az épület esztétikája tökéletes átmenetet képez a Tiburtina pályaudvar és a környező lakónegyedek között.

Emellett a projekt A-osztályú és LEED Gold tanúsítványt nyert el, környezetünk fenntarthatósága iránti kiemelkedő elkötelezettségével és a hagyományos épületeknél alacsonyabb energiafogyasztásával. 2016-ban egy olyan The Plan 2016 díjjal tüntették ki, amely a legjobb irodai használatú ingatlanokat ismeri el.

BNL-BNP Paribas épülete, az üvegezésnek köszönhetően

Fotó: Luc Boegly

Az építészek célja egy olyan épület megépítése volt, mely minden igényt képes kielégíteni, és természetesen illik bele a Tiburtina pályaudvar városi kontextusába. Mindezt úgy, hogy hű maradjon, mind Róma városához, mind a benne élő emberekhez. Dinamikus, fényvisszaverő és elhalványuló, amely méterről-méterre (a vonatról, a pályaudvarról vagy egyéb helyéről a városnak), más megjelenést kölcsönöz a BNP-BNL Paribas központjának. Minden, külső üvegként használt, bevonatos üvegtermék különböző szintű fényáteresztést és külső tükröződést biztosít. A különböző fajtájú üvegek gondos megválasztása logikus és esztétikailag is vonzó módon tudja biztosítani a kívánt naphővédelmet.

A Guardian által gyártott üvegek nem csak Rómában, hanem a világ számos más épületében kapnak szerepet. Amennyiben érdekli, hogyan és mire használják a Guardian üvegeit Európa kulturális jelentőségű épületei, olvassa el egy korábbi blogbejegyzésünket!

Pin It on Pinterest

Share This