A Guardian Glass a nagy teljesítőképességű naphővédő üvegcsaládja sokak számára ismert az építőiparban.

A SunGuard® bevonattal ellátott üveg lehetővé teszi a napfény áthaladását az ablakokon és a homlokzatokon, miközben a nap hőjének nagy részét visszaveri. Ez azt jelenti, hogy a beltér világos és sokkal hűvösebb marad, mintha normál üveget használnánk. A SunGuard® SuperNeutral™ (SN) termékcsaládot az elmúlt években olyan termékkel bővítették, amelyek a legmagasabb fényáteresztést biztosítják a maguk területén. A magas fényáteresztés támogatja az építtetők, az építészek és a tervezők arra irányuló törekvéseit, hogy minél több természetes világítást biztosítsanak az épületeket használók számára.

A SunGuard SN 75 HT típus például esztétikailag is rendkívül szép, mert egyenletes, semleges színmegjelenéssel és alacsony külső reflexióval rendelkezik. Színsemlegessége különösen magas, mivel a Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú alapüvegével készül. Mindemellett alacsony, 40 százalékos naptényezővel és kiváló hőszigetelő képességgel bír. Egyszerű üvegként mindezen tulajdonságai teszik képessé arra, hogy hozzájáruljon a kényelmesebb lakó- és munkakörnyezet megteremtéséhez, illetve javítsa sok-sok ember életminőségét. Egy munkahelyen az előbb említettek világosan nyomon követhetők. Mivel az emberek vonzódnak hozzá és előnyben is részesítik a nappali fényt, a megfelelő és természetes világítás megvalósítása segíthet javítani az összpontosítást és jobb komfortérzetet teremt. Ezáltal közvetlen hatással lehet a termelékenységére és a dolgozók elégedettségére.

De a SunGuard® SuperNeutral™ nem csak szép, hanem a tulajdonságai hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ami télen szigeteléssel, nyáron alacsonyabb hűtési igény mellett növeli a természetes fény szintjét.

 

Nézzünk néhány épületet, amelyek SunGuard SN üveggel valósultak meg és a fényáteresztés különleges példái!

 

Oxford – Wolfson Centre

Az Oxfordi Egyetem Idegtudományi Kutatóintézete a John Radcliffe Kórház területén van és klinikai kutatóállomások, képalkotó, elemző helyiségek, szemináriumi termek, kutatóhelyiségek, valamint nedves és száraz kutatólaboratóriumok összessége. A háromszintes, 15 méter magas téglalap alaprajzú épület legfontosabb tervezési célja a korszerű és időtlen megjelenés, valamint a fenntartható kialakítás volt. Az épület homlokzata tömör falak és ablakok kombinációja. A természetes szellőzést függőleges szellőzőnyílások biztosítják. Ezek hatékony éjszakai szellőző rendszert is biztosítanak, amely az épület természetes fűtési és hűtési rendszereinek része. Az ablakok rengeteg természetes napfényt engednek be az épületbe, ami fokozza az ott tartózkodók kényelmét. Az ablakokhoz választott üveg a Guardian SunGuard® SuperNeutral ™ (SN) 63, amely divatos, semleges szürke megjelenést kölcsönöz az épületnek.

Oxford – Wolfson Centre

München – Highlight Towers

A Highlight Towers két, 2004-ben elkészült irodatorony München Schwabing területén. A Murphy/Jahn (Chicago, USA) építészek által tervezett két torony 126, illetve 113 méter magasan áll. Ezzel München két legmagasabb épülete, és igazán figyelemfelkeltőek az északról városhoz közeledő látogatók számára. A felhőkarcolókat kettős üveg- és acélhíd köti össze a kilencedik és a tizedik emeleten. Minden torony alapterülete körülbelül 1000 négyzetméter emelet, így összességében a létesítmény több mint 70 000 négyzetméter irodaterületet kínál. A sima üveg homlokzattal az épületek könnyűnek és átlátszónak tűnnek. Az üveg biztosítja, hogy rengeteg természetes napfény kerüljön az irodahelyiségekbe. Az ablakok szél- és hangállóak, az épületek környezetbarát légkondicionáló és szellőző rendszereinek részei, amelyek lehetővé teszik az egyéni szellőztetést. A két toronyban felhasznált üveg aránya rendkívül magas: 54 000 négyzetméter alapterületű.

München – Highlight Towers

Moszkva – Horo Gimnázium

A magángimnázium Moszkva első digitális iskolája, amely 2017 szeptemberében nyitotta meg kapuit a tanulók előtt. Az iskolában rengeteg szabad tér van, ami az üvegezésnek köszönhetően világos. A rekreációs zónát is természetes fény árasztja el és tágas fórumok vannak az osztályok számára. A projekt építészei és tervezői újszerű megoldásokat alkalmaztak. A tornaterem homlokzatának elemei kiváló minőségű szálerősítésű betonból készültek. Az átriumteret ólomüveg tetőablak fedi, ez 24 x 12 m és több mint 20 méterre helyezkedik el a padló felett. Az ablakok 3,8 méter magasak és alumínium keretben vannak. A tervezők a Guardian SunGuard® Neutral 80/58 HT bevonatú üveg mellett döntöttek, ami alacsony reflexióval rendelkezik, de magas szintű látható természetes fényáteresztést biztosít, ugyanakkor segít megvédeni a helyiségeket a nap hőhatásától.

Moszkva – Horo Gimnázium

Pin It on Pinterest

Share This