Guardian Glass létrehozott egy olyan madárbarát üveget, amely csökkenti a madár üveggel való ütközését.

Egy délután Michiganben Sheldon Davis, a Guardian Industries kutatási és technológiai alelnöke és Alex Sobolev, a Guardian ipari tervezője a belvárosban sétáltak. Ahogy a madarak csiripeltek és a fák, épületek között repkedtek, Sobolev egy széles körben elterjedt építészeti problémát vetett fel, ami nem madárbarát. Ez nemcsak a városi felhőkarcolókra, hanem a vidéki és külvárosi területeken lévő alacsonyabb épületeknek is sajátja.

Sobolev szerint az emberek számára az üvegfelület csodálatos. Kezdve az otthonainkkal, ahol élünk, az épületekkel, ahol dolgozunk folytatva a nyilvános terekkel, ahol gyülekezünk. De a madarak számára láthatatlan és halálos akadály. Az ok: a mesterséges fény és a nagy üvegablakok kombinációja, amelyek fákat vagy égboltot tükröznek.

Ennek megoldása sürgető kérdés volt a tudósok és az ipar számára egyaránt. Az American Bird Conservancy szerint évente több millió madár hal meg azért, mert üveggel ütközik, amikor nekirepül egy épületnek. A Guardian Glass mérnökei – a Guardian Industries leányvállalatával, a Koch-társasággal – építészekkel, ipari csoportokkal és az American Bird Conservancy-vel (ABC) együttműködve az őshonos madarak és élőhelyeik megőrzésére törekszik. Ezért kifejlesztettek egy üveget (Guardian Bird1st™ üveg), amely csökkenti a madarak ütközését az üveggel. Hatásmechanizmusa a nagy kontrasztú ultraibolya csíkok visszaverődésén alapul, amelyeket csak a madarak látnak.

Az építészeti világ is elismerte a Bird1st ™-t. A madárbarát üveg megkapta az Architectural Record, az Architect magazin, az The Architect’s Newspaper és az Architectural Products magazin elismerését is.

Pin It on Pinterest

Share This