Guardian Glass csapata tisztán emlékszik az útra, ami keresztülvezetett az Al Ula-völgyön.

Ez a hely egy víztározó által táplált, oázissá alakított természeti csoda. Elegáns faragású homlokzatokkal mészkőből kivájt ősi otthonok tarkítják a tájat. Úton voltak, hogy valami újat lássanak: a Maraya (ami arabul tükröket jelent) koncerttermet. A Maraya és az Al Ula-völgy már hírnevet szerzett magának egy fontos idegenforgalmi fejlesztésben. A kezdeti kialakítás pozitív kritikákat kapott. De az Al-Ula Királyi Bizottsága nem volt elégedett a Maraya kinézetével, és vonzóbb, tartósabb, fenntarthatóbb dizájnt akart. Nabil El Ahmar, aki az afrikai és a közel-keleti Guardian Glass megaprojekt (a legnagyobb tükrös épület a világon) és stratégiai partner menedzsere, alig várta, hogy megvizsgálja a létesítményt és előkészíthesse a terepet.

Amikor a csapat megérkezett, meglepődtek azon, amit láttak. A koncertterem külsejét óriási fényvisszaverő fémlapokkal burkolták be, amelyek a közeli toronyfalakból, faragott homokkőből hajlított és gyűrött, sok törésvonalat tartalmazó összképet mutattak.

„Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a látott építmény nem hasonlít egy tükörre.” – mondja Nabil, felidézve első gondolatát, ami az volt, hogy ennek „Biztosan van jobb megoldása is.”

Ezután Nabil a bizottsághoz fordult és csatlakozott az újonnan kiírt pályázati versenyhez. Hamarosan megbeszélést szerveztek a Guardian csapattagjai számára a bizottság sivatagi táborában, a Maraya közelében, akik a Guardian saját portfóliójából a porlasztással bevont fényvisszaverő üveg használatát javasolták. Ugyanis ezzel kiváló képminőség, fényvisszaverés és torzításmentesség érhető el. Ez bár felettébb hasonlított egy erősen fényvisszaverő, valóságos tükörre, de mégsem teljesítette a várakozásokat teljes mértékben. Ezután figyelembe vették a Guardian fényvisszaverő építészeti üvegét, de ez sem volt igazán tökéletes választás. Ezzel együtt azonban a Guardian versenytársainak ajánlatai – a fényvisszaverő ezüstüvegek és fényvisszaverő bevonatok variációi – sem voltak megfelelőek.

„A tervező igazi tükröt szeretett volna.” – meséli Nabil – A Guardian volt az egyetlen cég, amely hajlandó volt kockáztatni annak megépítését. A Guardian Glass csapata elfogadta a külső használatra alkalmas üvegtükör létrehozásával járó kihívást és ezzel elnyerte a projektet.

Megnyerni a szerződést, könnyű feladat volt, de Nabil szerint ennél a pontnál kezdődött az igazi munka. A hatalmas sivatag közepén egy 500 férőhelyes koncertterem óriási tükrökkel történő bevonása önmagában is hatalmas technikai és logisztikai rejtvény volt. De a csapatnak még egy akadályt le kellett küzdenie: az időt. A koncertidény decemberben kezdődött, az előadókat már lefoglalták, a jegyeket pedig már értékesítették. Ezért alig három hónap állt a rendelkezésükre. Ha nem szállítják időben a tükröket, az mindenki számára katasztrofális veszteség lett volna.

A 9740 négyzetméteres felszínű épület a 2020-as Architizer A+ Awards építészet és üveg kategóriában elnyerte a közönségdíjat és mint a legnagyobb tükrös épület Guiness-világrekordot döntött. Továbbá növeli a régióban a közeli Al-Hijr régészeti lelőhely vonzerejét.

Forrás: archiexpo.com Fotó: GIÒ FORMA STUDIO ASSOCIATO S.r.l.

 

A fejlesztők hagyományosan több okból is elzárkóztak az épület külsejének burkolásához alkalmazott valódi tükörhasználattól.

Az egyik ok a tartósság. Az ultraibolya és az infravörös fény megrongálhatja a tükör bevonatát, ami a váratlanul leeső üvegpanelek kockázatát jelentheti. A másik az esztétikai romlás. A nap és a páratartalom miatt a panelek oxidálódhatnak és eltorzíthatják, valamint elszínezhetik a tükörképeket.

„A bolygó egyik legkeményebb elemével kellett szembe néznünk. A rézfémek egyik legkiemelkedőbb egyben minden bizonnyal legösszetettebb tulajdonsága a korrózióállóság.” – teszi hozzá Nabil. Ennek megoldására a csapattal kifejlesztettek egy új védőbevonattal ellátott réztükröt.

A tükörüveg külső üveggé történő átalakításához Nabilnak és a GulfGuard gyártói csapatának módosítania kellett a gyártási folyamaton. Normál körülmények között a tükörüveget nyerslemezekben állítják elő izzított üveg felhasználásával, majd egy feldolgozóhoz küldik vágásra. A Maraya külső üvegének temperálásához használt rendkívüli meleg miatt azonban nem lehetett vágni, mert az bevonat nélkül összetört volna. Tehát a Guardian először a nyers, lágyított üveget küldte a gyártási folyamat első helyszínére, ahol méretre vágták, hőkezelték a nyers üveget, majd visszaküldték a Guardian jubaili létesítményébe, ahol a GulfGuard csapata felvitte rá azt a bevonatot, amely alkalmassá tette a tükröt a külső használatra, hogy megszülethessen a világ legnagyobb tükrös épülete.

A körülmények figyelembevételével Nabil további felelősségeket vállalt. napi projektkoordinációs előrehaladási értekezleteket vezetett, ellátogatott a gyárba, hogy felügyelje a gyártást és nyomon kövesse a szállítmányozást, hogy minden biztosan időben eljusson a rendeltetési helyére. „Kevés időnk volt és nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy fővállalkozók legyünk. De ennél a munkánál üveggyártási fővállalkozóként kellett eljárnunk.”

A kemény munka kifizetődött. Nabil emlékszik az elégedettség és a megkönnyebbülés érzésének keverékérére, amelyet akkor érzett, mikor első alkalommal meglátta a Maraya kész, tükrös külsejét.

„Ha kitartó és előrelépő vállalkozóként haladsz előre, megvalósíthatod céljaid.” – mondja Jad Abi Ali, az afrikai és közel-keleti régió marketingkommunikációs vezetője.

Az épület egy építészeti csoda. A tükrök lehetővé teszik, hogy a Maraya teljesen beleolvadjon a környezetébe. Annyira, hogy olyan legyen mintha ott sem lenne – mindaddig, amíg az ember meg nem változtatja a perspektíváját és meg nem látja, hogy a homok elfolyik és a közeli dombok emelkednek vagy süllyednek. „Egy hagyományos és környezetétől sokkal jobban elütő épület durva beavatkozásként jelent volna meg ebben a homokkal és a hegyekkel körülvett környezetben.”

A 9740 négyzetméteres felszínű épület a 2020-as Architizer A+ Awards építészet és üveg kategóriában elnyerte a közönségdíjat és mint a legnagyobb tükrös épület Guiness-világrekordot döntött. Továbbá növeli a régióban a közeli Al-Hijr régészeti lelőhely vonzerejét, amely az első hely Szaúd-Arábiában, amit az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.

„A tükrök használatához a merészség mellett az kellett, hogy ne a legkönnyebb utat válasszuk.”– mondja Nabil. A Guardian Glass csapata közreműködött a kivitelezés legjobb formájának felismerésében, illetve megfelelve a Királyi Bizottság elvárásainak segítettek megvalósítani a projektre vonatkozó célokat és elképzeléseket.

Nabil számára örömteli az elismerés, leginkább azért, mert a csapat ilyen gyorsan és teljes erővel dolgozott a projekt sikeres lebonyolításán. De ennél is fontosabb, az, amit az eredmény a Guardian vállalatáról üzen, hogy megépítette a világ legnagyobb tükrös épületét.

„Ahhoz, hogy egy globális vállalat legyél, úgy is kell viselkednek, mint egy globális vállalat.” – mondja Nabil. Hangsúlyozni akartam, hogy ez a Guardian, és képesek vagyunk arra, amire mások nem.”

Pin It on Pinterest

Share This