Az Elbphilharmonie az egyik legmodernebb koncertterem a világon.

A koncertterem Hamburg HafenCity nevű részén található, az Elba folyó közvetlen közelében, ami nevét is ihlette. A csodálatos panoráma, a rálátás a kikötőre, a folyóra és Hamburgra még különlegesebbé teszi az épületet. A svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda által tervezett hamburgi koncertterem megépítése 2006 és 2016 között valósult meg. Segítségükkel két külön világ tárul elénk, hiszen az építészeti iroda a hamburgi koncertterem tervezésekor az egymásra épülő architektúrát tartotta szem előtt. Ötvözni akarták a 26 emeletes Elbphilharmonie épület alapjául szolgáló, Kaispeicher nevű raktár archaikus megjelenését – amely a kikötő stílusát markánsan uralta –, valamint láthatóvá kívánták tenni a filharmónia elegáns világát.

Az Elbphilharmonie igazi koronája

Az 1963-66 között épült, raktárként funkcionáló épület robosztus stílusa ideális volt egy új, kifinomult szerkezet, az üvegépület alapjának. De az Elbphilharmonie másik architektúrája teljes mértékben eltér a téglaépület egyenes vonalaitól. Az üvegépület hullámos, ívelt stílusával, csúcsaival úgy néz ki, akárcsak egy kristálykorona.

A hamburgi koncertterem csillogó üveghullámának látványa folyamatosan változik, hiszen a város fényei, a folyó, az ég tükröződése és a nap sugarai folyamatosan más-más szögből érik az üvegépületet. Az üveghomlokzat felülete 21 800 m2, melynek kialakítása a Josef Gartner GmbH feladata volt.

A hamburgi koncertterem csillogó üveghullámának látványa folyamatosan változik.

Fotó: Michael Zapf

A homlokzat 1100 darab, három különböző fajtájú üveg felhasználásával készült: sík felületű hőszigetelő üveg, íves hőszigetelő üveg, valamint három hajlított üvegből ragasztott egyrétegű üvegezés segítségével.

Üveghomlokzat a Guardian Glass termékeivel

A gyártott üvegeknél ügyeltek arra, hogy a dizájn mellett az üveg fényvisszaverő legyen, valamint ne engedjen betekintést a hotelek, apartmanok szobáiba. A homlokzat üvegezése low-E bevonattal, naphővédő-bevonattal, krómtükör foltokkal és kerámiafestékkel szitanyomott mintázattal készült, melynek alaprétegét a Guardian Glass biztosította.

„Számos vállalattal tárgyaltunk, de egyedül a Guardian ajánlott olyan alapréteget, ami garantálja, hogy a naphővédő-réteg megőrzi tulajdonságait a feldolgozási folyamat során. A Guardiannel szorosan együttműködve képesek voltunk teljesíteni és megtartani az ügyfél előírásait.” – mondta Karl Lindenmaier, a Josef Gartner GmbH Elbphilharmonie projektjének felelős vezetője.

A Guardian Glass csapata együttműködött a SunGlass Srl.-lel, az üvegeket hajlító céggel. Ennek köszönhetően teljesítőképesség és esztétikum tekintetében a hajlított üvegek is maximálisan megfeleltek az előírásoknak.

A Guardian Glass csapata együttműködött a SunGlass Srl.-lel, az üvegeket hajlító céggel. Ennek köszönhetően teljesítőképesség és esztétikum tekintetében a hajlított üvegek is maximálisan megfeleltek az előírásoknak.

A Guardian Glass szerepe

A Guardian Glass háromfajta üveget biztosított az Elbphilharmonie kivitelezéséhez. A Herzog & de Meuron építészeti iroda a Guardian ExtraClear® üveget választotta a homlokzat alapüvegének a termék átlátszósága, esztétikuma és teljesítőképessége miatt.

A hajlított hőszigetelő üvegekkel ellátott ablakok maximális teljesítőképességének ellátásához a Guardian Glass a ClimaGuard® DT hőszigetelő bevonatos üvegtermékére esett a második választás, mely semleges megjelenést, hőszigetelést, tartósságot és egyszerű feldolgozhatóságot kínált.

Utolsóként a Guardian Glass az egyik naphővédő üvegét, a SunGuard® Solar Light Blue 52-t választották, amely az üveghajlítási eljárás során szükséges stabilitással is bírt. Egy hagyományos hőszigetelő üvegben, a SunGuard Solar® Light Blue 52 a fény látható tartományának 47 százalékát engedi át, tehermentesíti az épület légkondicionálását és a hőmérséklet-szabályozást a belső terekben. A SunGuard Solar® Light Blue 52 bevonata lehetővé tette azt is, hogy a szitanyomásos kerámiafestett mintát közvetlenül a bevonatra vigyék fel.

A Guardian Glass háromfajta üveget biztosított az Elbphilharmonie kivitelezéséhez.

A hamburgi koncertterem olyan, akárcsak egy különálló város

A 26 emeletes Elbphilharmonie nem csupán egy koncertterem, hanem lakó- és kulturális komplexum is. A kultúra kedvelőinek a programokon kívül hotelt és apartmanokat is biztosít. A filharmonikus és kamarazenei csarnok mellett éttermek és bárok, fitneszközpont, konferenciaterem, valamint egy óriási panorámaterasz is a látogatók rendelkezésére állnak. Így ezek mind-mind a hamburgi koncertteremben szerzett élményeket gazdagítják, mintha csak egy külön városban járnának.

A hamburgi koncertterem olyan, akárcsak egy különálló város

Forrás: elbphilharmonie.de

Források:

Pin It on Pinterest

Share This