A legújabb ikonikus épületek belül és kívül is egyaránt káprázatosak.

Kevés építőanyag járul hozzá magához az épület vizuális szépségéhez és fizikális kényelméhez annyira, mint az üveg. Függetlenül attól, hogy mik a dizájncélok, ez a sokoldalú anyag az egyik legértékesebb eleme egy építész eszköztárának. Az építészetben felhasznált üveg alkalmazási területei, az üvegdizájn fokozatosan bővülnek és átalakulnak, hatalmas lehetőséget adva az építőmérnökök kezébe.

Österreichische Automobil-, Motorrad- und Touring Club

Bécs – Österreichische Automobil-, Motorrad- und Touring Club

1. Az energiateljesítmény és dizájn helyes egyensúlya

A szomorú valóság általában az, hogy egy izgalmas és hatásos dizájn sokszor nem tud megvalósulni azért, mert áldozatául esik annak, hogy megnöveljék az épület energiahatékonyságát. Amikor egy építésziroda a legújabb zöld épület tanúsítására törekszik, akkor a rugalmasság és a kreativitás még tovább szűkül.

Hőteljesítmény

A bevonatos üveg általában ad egy magas hőteljesítményi mutatót, ami segít megakadályozni, hogy a meleg kiszökjön az épületekből a hidegebb éghajlatokon. Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb az üvegezés, a hőáramlás blokkolásában.

Napenergia teljesítmény

A magas hőteljesítményű üvegezés további előnyöket ad az épületeknek a meleg éghajlatokon. Segít a belső tereket hűvösen tartani és ezzel csökkenteni a légkondicionálás költségeit. Az épület túlmelegedésének megelőzése nyáron ugyanúgy fontos lehet, mint a meleg, épületen belül tartása a hidegebb hónapokban.

Az üveg fontos szerepe, hogy segítsen a kényelmesebb és élhetőbb környezet kialakításában.

2. Az emberek és a környezet kapcsolata

Egy irodában, épületen belül dolgozó ember, tudatosan és tudat alatt is vágyik a külső környezettel való szoros kapcsolatra. Ha ez a lehetőség adott számukra, akkor a teljesítményük és a hangulatuk is jobb lesz. Hiszen mindenkiben van egy olyan érzés, mintha a természet hívogatna minket, és mi emberek úgy érezzük, hogy válaszolnunk kell rá. Ám, a tiszta kilátásra, amire szükségünk és, amire igényünk van, azt csak a tiszta üveg adhatja meg.

3. A természetes fény és a tökéletes láthatóság

A színsemlegesség mind a külső homlokzatok, mind a belsőépítészet kialakításában kompromisszumok nélküli világosságot és tisztaságot ad. Az úgynevezett Low-iron üvegek fényes és tökéletes kilátást biztosítanak. A Low-iron üveg kristálytiszta, mivel kevesebb vasat tartalmaz, mint a szokásos float üveg (úsztatott üveg). A vas általában zöldes árnyalatot ad egy üvegszámára, ami főként az üveg szélén vehető észre. Amikor az alacsony vastartalmú üvegeket párosítják egy nagyobb területet adó kerettel, akkor a várt tiszta kilátást ez jelentősen befolyásolhatja. Ha ezeket beépítjük a tervekbe, drámai üvegfelületek és ragyogó, akadálymentes látóvonalak születnek, mindezt úgy, hogy nem megy a teljesítmény rovására.

A természetes fény és a tökéletes láthatóság

Dubai luxusszállodai apartmantorony

4. Láthatatlan, mégis tartós biztonság

Az emberek ma már olyan épületeket valósítanak meg és alkotnak, amik szinte életre kelnek, függetlenül attól, hogy kik népesítik be a tereiket. A laminált üveg védelmezi mind az épületben lakókat, mind az utcán közlekedőket és biztonságossá, kényelmessé teszi a mindennapokat. Mindezt úgy, hogy:

  • Csökkenti a törött üvegek általi sérüléseket, mivel a törött üveg rendszerint benne marad a keretben. Ez gyakran alapból biztonsági követelmény a legtöbb építési szabályozásban. A városok, önkormányzatok, egyre többször teszik kötelezővé a laminált üveg használatát a szerkezeti üvegfalak és üvegtetők esetében. De zajcsökkentő hatással is bír és javítja a tér belső akusztikáját.
  • Egyedi esztétikai lehetőségeket kínál a színes vagy átlátszó Polivinil-butirál (PVB) közbenső rétegek segítségével. Az átlátszó PVB további előnye például, hogy hozzájárul a magánélet megteremtéséhez, miközben a fény még mindig áthatol az üvegen.
  • Képes ellenállni a szél által hozott törmelékeknek, az esetleges robbanásnak és a kényszer általi behatolásnak.
  • Blokkolja az UV-sugárzás több mint 96%-át, ami segíthet megvédeni a belső tereket a fakulástól.

5. Környezettudatosság

A környezet megóvása, az alternatívák keresése egy újféle építkezésre, az energiafelhasználás lehetőségei, nem is említve az épületek további energiafelhasználását, az építőipart és az építészeket az újrahasznosítási lehetőségek felé tereli. Sok esetben az utólagos felszerelések költségei magasabbak, mint a tér átgondolt tervezése.

A régebbi épületek ablakai elég gyakran egyrétegű üvegek, nagy teljesítményű bevonat nélkül. Ennek a nem hatékony üvegnek bevont és/vagy laminált üveggel történő helyettesítése IGU-val, energiamegtakarítást és biztonságot jelent.

A trendek változnak és fejlődnek, így a következő nagy ötlet, ami megváltoztathat egy városképet már úton lehet felénk. Talán a következő dizájnnak, ami hihetetlenül hatalmas üvegfelületekből áll és ezeken át csillogó tisztaságot, átláthatóságot biztosít még olyan funkciói is lesznek, ami olyan védőréteggel rendelkezik, ami figyelmet fordít a madarak biztonságára.

Függetlenül attól, hogy milyen üvegdizájn lesz a nyerő, vagy a fentiek közül egyet vagy többet alkalmaz a jövő trendje, nyugodtan feltételezhetjük, hogy a jövő projektjei lesznek az egyik leghatékonyabb példái az üveget alkalmazó energiahatékony építkezésnek.

Pin It on Pinterest

Share This