A Guardian üvegek, azaz a Guardian által gyártott üvegek rengeteg épületben kapnak szerepet szerte a világban. Ez alól a kultúra megőrzése céljából készült épületek sem kivételek!

A Guardian számára kiemelkedően fontos a kultúra megóvása, így gyakorta veszünk részt ezzel kapcsolatos projektekben. Ennek számos eredménye látható Európában is. Most bemutatunk 3 kiemelkedő példát a Guardian üvegek, a Guardian üveget felhasználó európai, kulturális jelentőségű épületek közül!

Egy zenei és kulturális központ Párizsban – La Seine Musicale

A 2017-ben átadott, Ile Seiguin szigetén álló 36 500 m² összterületű La Seine Musicale olyan zenei és kulturális központ, amely egyedülálló komplexum mind Franciaországban, mind pedig Európában. Az épületben egy helyen valósulnak meg koncertek, musicalek, balettelőadások, kiállítások, séták, táncelőadások, pedagógiai események, éttermek, illetve művészettel és kultúrával kapcsolatos üzletterek. A központban többek között egy 1150 ülőhelyes auditórium és egy 4000-6000 fő befogadására alkalmas koncertterem is található. A Shigeru Ban és Jean de Gastines által tervezett épület harmóniában van a környezetével, görbülő vonalai a sziget alsó folyási pontjának alakját követik. A La Seine Musicale üvegpaneles kialakításának köszönhetően képes a víz tükröződéseivel játszani, ugyanis az auditórium a Szajnán ül. Hajószerű alapja által pedig azt az érzést kelti, mintha a vízen lebegne. A komplexum egyedi, fátyolszerű kupolája által, tükrözi a La Seine Musicale kulturális befolyását és azon törekvését, hogy egy környezettudatos jövő része legyen.

A La Seine Musicale üvegpaneles kialakításának köszönhetően képes a víz tükröződéseivel játszani

A La Seine Musicale lenyűgöző, energiahatékony üveghomlokzata négy különböző típusú Guardian SunGuard® bevonatú üveg segítségével jött létre. A hajószerű építmény alsó részén SunGuard® SNX 50/23 üveg kapott helyet, mely rengeteg természetes napfényt enged be, miközben kiváló nap- és hővédelemmel látja el az épületet. A figyelemre méltó, hatszögek és háromszögek találkozása által kialakított gömbszerkezet pedig a SunGuard® SN 70/41, SN 51/28 és SN 40/23 üvegek nagyszerű kombinációjából épül fel.

Egy litvániai egyetem könyvtára – Vilnius Egyetemi Könyvtár

A Paleko Építészeti Stúdió által tervezett épület valódi kortárs felfogású, ikonikus építészeti alkotás. Méltán nevezhető a Vilniusi Egyetem jelképének, hiszen a könyvtár a tudás megszerzésének és a társas kapcsolatok kialakításának, fenntartásának helye is. Az épület három világos színű, sziklaszerű, szabálytalan sokszög alapon fekvő hasábból tevődik össze, melyek döntött falaikkal igazán egyedi megjelenést biztosítanak a könyvtárnak. A bejáratot a három tömb között elhelyezkedő üvegezett rész képezi. Ez nem csak összeköti az épületelemeket, hanem kontrasztot is ad azok sziklaszerű falainak. A Vilniusi Egyetem könyvtára formailag egy újragondolt, modern piramisnak is tekinthető, melynek létrejöttét a technikai fejlettség és az emberi elme képzelőereje tette lehetővé.

A Vilniusi Egyetem könyvtára formailag egy újragondolt, modern piramisnak is tekinthető

A bibliotéka minden oldalán találhatók ablakok, hol kevesebb, hol több, hol kisebbek, hol nagyobbak. De az üvegezett homlokzatot mindenhol úgy alakították ki, hogy a szögletes felületek ellenére minden hézag és rés a talajjal és egymással vízszintesen fusson az épület körül. A ferde és egyenes vonalak együttélése nagyszerű és különleges esztétikai látványt ad. A könyvtár egy fontos gyalogos közlekedési útvonal és fenyőerdővel szegélyezett út találkozásánál fekszik: a sűrűn beépített városi rész és a természet választópontján. A természet közelségét bizony hasznosították is a tervezők. Az épület a közeli fenyőerdőhöz igazodva született meg. Úgy, hogy a hangulatos belső terek a természethez kapcsolódjanak. Vagyis, hogy a fenyők az épület belsejének vizuális részévé váljanak. Ennek elérése érdekében készült a két hatalmas üvegezett homlokzat, melyek a fenyőerdőre néznek és éjszaka megvilágítják a fákat. Az épület másik, déli oldalán pedig tömör falak rejtik el az embereket és a könyveket a közvetlen napfénytől és a túlmelegedéstől.

A Bordeaux-i kulturális központot a bor egyetemes, élő örökségének szentelték – La Cite du Vin

Ezt a kulturális központot az XTU Architects tervezőiroda tagjainak (Anouk Legendre és Nicolas Desmazières) képzelőereje és technikai tudása hívta életre. Az épület merész vonalai, egyedi formái a bor lelkét és folyékony természetét hivatottak megidézni. A borközpont merész íveinek és különleges formájának köszönhetően ezt valóban sikerült is elérni. Az épület tükrözi a bor folyékony állapotát, melyet a megfoghatatlanság és az érzékiség szelleme jár át. A Bordeaux-i látványosságba ellátogatva az emberek megismerkedhetnek a bor történetével és civilizációra gyakorolt hatásával. Ennek elősegítésére állandó kiállítások, tárlatvezetések és multimédia bemutatók állnak rendelkezésre. Az épület 55 méter magasságig emelkedő tornyának kilátójából pedig a városra és a környező szőlőskertekre nyíló panorámában is gyönyörködhetnek a látogatók.

A Bordeaux-i kulturális központot a bor egyetemes, élő örökségének szentelték – La Cite du Vin

Az épület üvegezése során is fontos szerepet játszott a bor megjelenésére jellemző tulajdonságok érvényesítése. A tervezőknek olyan kiváló minőségű üvegre volt szükségük, amivel különleges vizuális hatást képesek létrehozni és a fénytörések által tükrözni tudják a bor tulajdonságait. A választás végül a Guardian Glass termékeire esett. Az épület a lenyűgöző megjelenését kilencszáz arany színű Guardian SunGuard® Solar Gold 20 panelnek és a Guardian UltraClear™ üvegpaneleknek köszönheti. A SunGuard Solar Gold 20 hatékony naphővédelemmel rendelkezik és a színvisszaadási mutatója is kifejezetten magas, vagyis a környezeti elemek majdnem ugyanolyan színűek, mintha nem üvegen keresztül néznénk őket. Ezek a fajta Guardian üvegek, arany színük és előnyeik miatt, nagyon népszerűek az építészek és a tervezők körében is. A Guardian UltraClear üveg nagyobb fényáteresztő-képességgel rendelkezik, mint normál társai, így nagymértékű természetes fényt képes beengedni az épület belsejébe. Az UltraClear továbbá jobb színsemlegességet is biztosít.

Pin It on Pinterest

Share This