Az otthon az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat. Egy olyan nyugodt környezet, ahová visszavonulhatunk, pihenni és feltöltődni.

Azonban, ha ezt a nyugalmat valami folyton megzavarja, akkor elveszti a varázsát. A gyenge minőségű építőanyagok, építészeti rendszerek vagy a magas közüzemi számlák, nem csak károkat, de még személyi sérülést is eredményezhetnek. Az ablakok korszerűsítésével, csökkentheti ezek kockázatát, hogy Ön mindig teljes nyugalomban élvezhesse az otthonában eltöltött időt. A hogyan válasszunk üveget kérdés nagyon fontos, mert az üveg az alapfunkcióin kívül sok más szerepet is betölthet. Például befolyásolhatja a sugárzó hő szabályozását, a segítő napfény elleni védelemtől a sérülés kockázatát csökkentő biztonsági megoldásokig. Ezeken kívül ráadásul, káprázatos kilátást és fényárban úszó belső tereket teremthet. A lakóépületek kültéri és beltéri üvegelemeivel, hangulatos sarkokat és produktív dolgozó helyiséget alakíthat ki, hiszen az üveggel szinte bármilyen belsőépítészeti vágyát megvalósíthatja. Javítson életminőségén, és tegye szebbé, fényesebbé otthonát a helyesen megválasztott üveggel!

Szigetelés télen, nyáron

Az évszakok viszontagságainak ellenálló, hőszigetelő és napvédő üvegek, az év minden napján védelmet nyújtanak a kinti hideg és meleg ellen. Így otthonában mindig kellemes hőmérséklet lehet. Nyáron, hidegebbre vágyik, télen pedig melegebbre? Legkönnyebben a plafonnál, az ablakoknál, a falaknál és a padlónál fordulhat elő hőszivárgás.

Három alapvető tényező határozza meg az ablakok energiahatékonyságát. A keret és az anyag minősége azért nagyon fontos, mert a hideg, a hő és a nedvesség az illesztések mentén hatolhat be. A homlokzatba történő beépítés minősége is döntő horderejű lehet, ugyanis ha nem megfelelő a kivitelezés, a kinti hőmérséklet könnyedén befolyásolhatja otthona hőmérsékletét. Az üveg hőszigetelő tulajdonságának egyik kritikus tényezője maga az összetétel.

Hogyan válasszunk üveget? - Szigetelés

Csökkenő energiafogyasztás

Ön tudja, mennyi energiát igényel, hogy otthona kellemes hőmérsékletű legyen? Tudjuk, hogy a nem megújuló erőforrások, milyen értékesek, és szeretnénk is kevesebbet használni belőlük, de nélkülük nehéz ideális hőmérsékletet teremteni az otthonunkban. Belegondolt már, hogy mennyit takaríthat meg, az ablakok hőszigetelő teljesítményének javításával? Energiaigényét és költségeit nem csak úgy csökkentheti, hogy időzített világítást használ, vagy kevesebb ideig áll a zuhany alatt, hanem ha elavult ablaküvegeit energiatakarékosra cseréli. Ma már kifejezetten hatékony módszerek állnak rendelkezésre, amivel tehetünk környezetünk és pénztárcánk kímélése érdekében is. A TECNALIA által összeállított tanulmány szerint a Guardian Sun® üveggel a forróbb hónapokban 38%-kal sikerült csökkenteni a légkondicionálás költségeit, amíg a hidegebb hónapokban 14%-kal csökkentek az áram- és gázszámlák.

Védelem a napfény káros sugaraitól

Nincs is jobb a természetes fénynél! Az üvegen át beáramló napfény egyszerre gyönyörű és megnyugtató. Igaz, hogy redőnyökkel és függönyökkel megakadályozhatja, hogy a nap túlmelegítse a belső tereket, de miért zárná ki a természetes fényt és a páratlan kilátást otthonából? A Guardian üvegek megvédik otthonát a túlzott melegedéstől és lassítják a bútorok fakulását, miközben a természetes fény bejutását is lehetővé teszik. A laminált üvegek az UV-sugarak 99%-át képesek blokkolni, mivel a rétegek közötti műanyag elnyeli az UV-sugárzást.

Védelem a külvilág zajától

A hangszigetelő üveg megszünteti a külvilág zaját, így nyugodtabb életteret és munkakörnyezetet biztosít. Legtöbbször észre sem vesszük, milyen hatással van ránk a zajszennyezés. Beszélhetünk, az alkalmanként megszólaló szirénákról, vagy az eget átszelő repülőgépek zúgásáról is, de már csak a konstans városi közlekedés morajlása is negatív hatással lehet mindennapjainkra. Az ilyen típusú zajok befolyásolhatják a relaxációt, növelhetik a stresszt, de még a tanulás eredményességén is ronthatnak. A külső zajok, a falakon, a padlón és a plafonon keresztül is beszűrődhetnek a házba. A legkézenfekvőbb megoldás, az ablakokat figyelembe venni, amennyiben javítani szeretnénk a hangszigetelés hatékonyságán. A nyugodt kényelmes otthon zajszintje nem haladja meg a 35 decibelt, éjszaka pedig a 30-at. Természetesen nincs mindenkinek otthon zajszintmérő-készüléke, de azt érdemes lehet tudni, hogy egy normális jármű, nagyjából 70 decibel erősségű zajt kelt. A 40 decibeles zajcsökkentésre képes üveg, a járművek 70 decibeles hangerejét képes akár 30-ra csökkenteni a házon belül. Önmagában az üveg, persze nem sokat ér, a hozzá tartozó keret és anyaghasználat is ugyanolyan fontos. Ha az ablakok nincsenek jól szigetelve, a zajon kívül, a hideg és a meleg is utat talál az otthonába.

Hogyan válasszunk üveget? - Bemutatóterem

Fokozott biztonság

Az otthon biztonságát mindig komolyan kell venni, akár vidéki környezetben, akár nagyvárosi területen lakik. Talán még nem hallott róla, hogy a természetes fényt beengedő, környezetre nyíló, kilátást biztosító ajtó- és ablaküveg olyképpen is megerősíthető, hogy további védelmet nyújtson otthona számára. Az illetéktelen behatolók, általában az ajtókra és ablakokra összpontosítanak, mert hagyományosan ezek egy ingatlan gyenge pontjai. Különböző külső megoldásokkal, mint a rácsok vagy zsaluk felszerelése persze hatékonyan védekezhetünk, de ezek megváltoztatják otthonunk külsejét és csökkentik a természetes fény bejutását. A laminált üvegben két vagy több üvegtáblát egy vagy több műanyag köztes réteg köt össze, így viszonylag nehéz teljesen betörni, de ha véletlenül mégis megtörténik, a szilánkok a köztes réteghez tapadnak. Mégha akkora hatás is éri az üveget, hogy az eltörik, a laminált üveg általában a keretben marad nehezítve a betörést is. De más szempontból nézve elkerülhető, hogy személyi sérülés vagy anyagi kár keletkezzen.

Esztétika és magánszféra

Egyértelmű, hogy az ablakokkal világos tereket alakíthat ki, amelyek komfortosabbá teszik a személyes tereket és még az energia igényét is csökkenthetik. A beltéri üveg térelválasztó, lehetővé teszi, hogy a napfény mélyebbre hatoljon, ezzel világosabbá téve a belső helyiségeket. A tárolóegységekkel, amelyek lehetnek áttetszők és színesek is, a mélység illúzióját keltheti. A lépcső korlátjaként használt üveggel fényt juttathat az emeletre, de még akár a lépcsőfokok is készülhetnek üvegből. Képzelje el, milyen hatást keltenek a kristálytiszta, átlátszó, alacsony vastartalmú lépcsőfokok és korlátok, ahogy szinte beleolvadnak a falba! A hogyan válasszunk üveget kérdés mellett érdemes lehet tudni, melyik üvegtípust kell használni, a különböző igényekhez:

  • Az átlátszó, alacsony vastartalmú üveg több természetes fényt enged át.
  • A laminált biztonsági üveg nagyobb védelmet nyújt a hagyományosnál és modern megjelenést biztosít a padlónak, lépcsőnek és erkélynek.
  • A maratott vagy színezett üveg, segít a személyes tér megvédésében, takar az illetéktelen szemek elől és még dizájnelemként is használható.
  • A tükörhatású üveg fényvisszaveréssel küzd a magánszféra védelméért.

Pin It on Pinterest

Share This