A megfelelő üveg kiválasztásakor a teljesítmény és az energiatakarékosság a legfőbb szempontok közé tartoznak.

 

Az üveg nagymértékben befolyásolhatja az energiafelhasználást, a fényáteresztést, az akusztikát és a homlokzat szilárdságát. E tényezők figyelembevételével kiválasztható az építési projekthez legmegfelelőbb üveg.

 

Az üveg teljesítményét a következőkkel lehet mérni:

 

U-érték (Ug):

A hőátbocsátási tényező, az U-érték azt jellemezi, hogy egy egységnyi felületen keresztül egységnyi hőmérsékletváltozás hatására hány Watt hőáram halad át. Az üveg középső részének (az éleken tapasztalható hatások nélküli) hőátvitelét leíró üvegezési paraméter, amely a hőátviteli arány külső és belső oldalak közti hőmérséklet-különbség szerinti egyensúlyi állapotú sűrűségét fejezi ki. Ez minél alacsonyabb, annál nagyobb a szigetelőérték.

 

Naptényező (ISRG):

Az üvegezésen át beengedett teljes napenergia. Az alacsonyabb szám azt jelenti, hogy kevesebb napenergia jut át az üvegezésen keresztül a belső térbe. Alapja az a tapasztalat, hogyha van két áteresztő szerkezetünk, az ezeken át a helyiségbe jutó hőmennyiségek aránya gyakorlatilag állandó, akármilyen szög alatt esik is a napsugárzás a felületükre.

 

Fényáteresztés (LT):

A látható fény mennyisége, amit az üvegszerkezet átbocsát. Minél nagyobb az adott üveg fényáteresztési értéke, annál több napfény kerül be a beltérbe. A fényáteresztés azt méri, hogy a látható fény (380 nm és 780 nm közötti hullámhossz-tartomány) hány százalékát engedi át az üvegezés. A magasabb szám azt jelenti, hogy több természetes fény lesz a belső terekben.

 

Szelektivitási faktor:

Ez egy hányados; azaz a szelektivitás = a fényátengedés osztva a naptényezővel. Minél magasabb számot kapunk, annál világosabb terek állnak rendelkezésünkre a hőfelvétel-szabályozás teljesítményének viszonylatában.

 

Az energiatakarékosság szempontját tekintve az üveg képes befolyásolni a fényátengedést és a naphőfelvételt.

 

Ezáltal javítva az épületben tartózkodók kényelmét és az épületgépészet maximális hatékonyságú üzemeltetésének elősegítését. Tudta-e, hogy a Glass for Europe megbízásából készült tanulmány szerint 2030-ra az európai épületek 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanának, ha mindegyiket nagy teljesítményű üvegek borítanák? Az innovatív üveggyártók, így a Guardian portfóliójában is szerepelnek fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegek, amelyeket a legnevesebb „zöld” építést és működést tanúsító szervezetek által minősített épületeken is egyre többször alkalmaztak már.

A környezet, magunk és a jövő nemzedéke szempontjából is magától értetődő, hogy az energiatakarékos ablakokat részesíti előnyben az építészet. (De az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság elterjedése is erre ösztönöz mindenkit.) A magas hatékonyságú és magas szelektivitású üveg lehetővé teszi a melegebb éghajlatokon lévő épületekben a természetes fény előnyeinek kihasználását. Így a belső hőmérséklet akkor sem lesz túl magas, ha a fényt nem zárják el árnyékolókkal. A hűvösebb éghajlatokon lévő épületeknél ugyanakkor előnyös lehet a magas naptényezővel rendelkező üvegezés által kínált passzív fűtés. Az alacsonyabb U-értékkel rendelkező üvegbevonatok jobban szigetelnek, így segítenek állandó hőmérsékleten tartani a belső tereket, függetlenül attól, milyen kint az idő.

 

Az esztétika és az energiahatékonyság közötti egyensúly megtalálásának elősegítése érdekében számos építészeti üvegezési termék áll rendelkezésre.

 

Fontos az üveg akusztikája is. Sajnos a sokak által kedvelt hangokat (a madárcsicsergést, a nevetést), gyakran elnyomják a kevésbé kellemes zajok. Ezek a zajok megzavarhatják az alvást, kardiovaszkuláris és pszichofiziológiai problémákat okozhatnak, ezáltal is csökkentve az emberi teljesítőképességet. Ezért is kifejezetten fontos, hogy a vevő számára legmegfelelőbb ablak kitűnő zajszűréssel rendelkezzen.

A magas hatékonyságú üveg erősebb megoldást biztosít, eközben mit sem veszít átlátszóságából és szépségéből. Fontos megemlíteni, hogy eredeti állapotában minden építészeti üveg lágyított, a terhelésállóság azonban hőkezeléssel növelhető. Ez az üveg óvatos hevítését, majd a felületeinek gyors lehűtését jelenti a tartós tömörítés érdekében. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az üveget a folyamat megkezdése előtt le kell vágni és be kell építeni.

 

A hőkezelt üvegnek két fajtája van:

  • Az edzett üveg, ami körülbelül 4-szer erősebb, mint a lágyított (normál) üveg. Törés esetén kis, tompa szélű darabokra esik szét. Az edzett üveget ezért lehet biztonsági üvegezéshez használni.
  • A hőkezelt üvegek általában véve 2-szer erősebbek, mint a lágyított üveg. Törés esetén a szilánkok általában megmaradnak a keretben, akárcsak a teljesen edzett üvegeknél.

Pin It on Pinterest

Share This